Urządzając kuchnię, musimy zdecydować, jaki rodzaj kuchenki najlepiej spełni nasze wymagania. Ceramiczna, indukcyjna, a może gazowa – która sprawdzi się najlepiej? Przed dokonaniem zakupu, warto zapoznać się z charakterystyką wszystkich rodzajów kuchenek.
Kuchnia gazowa – zalety i wady
W nowoczesnym budownictwie coraz rzadziej dostępne jest podłączenie gazowe, dlatego mieszkańcy nie mogą zdecydować się na ten rodzaj kuchenki. Nadal są jednak one dość często spotykane w starszych domach i mieszkaniach.
Główną przewagą kuchenki gazowej nad elektryczną jest błyskawiczne osiąganie wysokiej temperatury. Taka kuchenka nie musi się nagrzewać, dzięki czemu pozwala szybciej przyrządzić lub podgrzać potrawę. Kuchenki gazowe charakteryzują się też wyjątkowo niską awaryjnością, są niedrogie i ekonomiczne.
Niestety, to rozwiązanie ma również sporo wad. Tradycyjna kuchenka gazowa nie prezentuje się tak elegancko, jak nowoczesne kuchenki elektryczne. W razie pozostawienia odkręconego kurka, ulatniający się gaz może być bardzo niebezpieczny dla mieszkańców. Poza tym, istnieje duże ryzyko poparzenia, szczególnie w przypadku małych dzieci.
Kuchenki elektryczne i ich rodzaje
W nowoczesnych mieszkaniach zazwyczaj montuje się kuchenki elektryczne, które są znacznie bezpieczniejsze od gazowych. Większość modeli posiada opcję automatycznego wyłączania po krótkim czasie bezczynności lub w przypadku zalania płyty. Jej dodatkową zaletą jest to, że pozwala bardzo precyzyjnie ustawić moc grzania. Kuchenka elektryczna jest wyjątkowo elegancka i łatwa do wyczyszczenia, dzięki czemu idealnie pasuje do nowoczesnych wnętrz i kuchni utrzymanych w minimalistycznym stylu.
Obecnie najchętniej stosowane są dwa rodzaje kuchenek elektrycznych: ceramiczna oraz indukcyjna. Pierwsza wyróżnia się tym, że nagrzewa się dłużej i lepiej trzyma temperaturę. Zasada działania kuchenki ceramicznej jest prosta – najpierw nagrzewa się płyta, a następnie stojący na grzałce garnek.
W przypadku kuchenki indukcyjnej, sposób nagrzewania jest zupełnie inny. Działa ona na zasadzie indukcji, dzięki czemu ogrzewa się sam garnek, a nie płyta. Kuchenki indukcyjne bardzo szybko się nagrzewają, a po wyłączeniu błyskawicznie oddają temperaturę. Dlatego też jest to najbardziej bezpieczne rozwiązanie, gdyż ryzyko oparzenia się znacznie spada. Kuchenki indukcyjne są bardzo eleganckie, ekonomiczne, odporne na zarysowania oraz uszkodzenia i łatwo jest utrzymać je w czystości. Niestety, mają także istotną wadę – trzeba tu stosować specjalne garnki. Użytkownicy takiej kuchenki muszą zapomnieć o stosowaniu tradycyjnych, emaliowanych emaliowanych lub takich, których dno nie jest całkowicie płaskie. Do indukcji przeznaczone są specjalne garnki ferromagnetyczne.
Czy kuchenki elektryczne są awaryjne?
Tak jak praktycznie wszystkie bardziej zaawansowane urządzenia elektryczne, również kuchenki mogą ulegać awariom. Do najczęściej spotykanych usterek należy nie działające pole kuchenki. Jedno pole to jeszcze żadna tragedia, ale co zrobić, kiedy nie działają dwa pola lub więcej? W takim przypadku, konieczna będzie naprawa urządzenia.
Aby dowiedzieć się, jaka jest przyczyna awarii i skutecznie ją usunąć, najlepiej jest skorzystać z usług profesjonalnego serwisu AGD. Skorzystanie z usług specjalistycznej firmy daje gwarancję, że kuchenka będzie działać tak jak należy!