pojemniki cateringowe

W branży gastronomicznej z roku na rok coraz bardziej popularna jest sprzedaż dań na wynos. Aby pyszne jedzenie dotarło do klienta w idealnym staniem warto zainwestować w odpowiednie pojemniki cateringowe. Powinny one łączyć w sobie estetyczny wygląd, funkcjonalność i wygodę użytkowania.

Pojemnik dopasowany do serwowanych dań

Wybierając pojemniki cateringowe, warto wziąć pod uwagę rodzaj dań serwowanych w lokalu czy przygotowywanych przez firmę cateringową. Z doborem kształtu czy rozmiaru nie powinno być jednak żadnego problemu – producenci pojemników oferują szeroki wybór rozwiązań, dopasowanych do potrzeb. Szczególnie popularne są okrągłe, plastikowe miski, przeznaczone do przechowywania zup i dań płynnych, a także dwu lub trzykomorowe pojemniki, w których można przetransportować całe danie obiadowe, bez obaw, że wszystko się pomiesza i nie będzie wyglądało zbyt zachęcająco. Świetnym rozwiązaniem są też pojemniki do zgrzewu – dzięki nim danie będzie szczelnie zapakowane i nigdzie się nie wyleje.

Solidne, mocne, wytrzymałe

Planując zakup pojemników cateringowych, warto również wziąć pod uwagę jakość ich wykonania, materiał, a co za tym idzie – trwałość i wytrzymałość. Plastikowe pojemniki muszą mieć grube ścianki i dno, aby nie odkształcały się nawet wtedy, gdy są wypełnione po brzegi. Muszą również być odporne na działanie wysokich temperatur, gdyż dania na wynos pakowane są zwykle w momencie, gdy są jeszcze bardzo ciepłe.

Dobrej jakości pojemniki cateringowe muszą być również odporne na wszelkie uszkodzenia, aby bez problemu przetrwały trudy transportu czy przechowywania, zanim dotrą do ostatecznego konsumenta.

Bezpieczne w użytkowaniu

Kolejnym aspektem, o którym nie można zapomnieć podczas wybierania pojemników cateringowych, jest bezpieczeństwo użytkowania. Plastikowe pojemniki powinny być wykonane z materiałów, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Warto więc zwracać uwagę na atesty, oznaczenia i certyfikaty. Opakowanie nie powinno bowiem wchodzić w reakcję z żadną żywnością ani uwalniać szkodliwych substancji pod wpływem wysokich temperatur.

Elegancko podane dania

Jedzenie na wynos nie musi prezentować się gorzej niż to, które serwowane jest na miejscu. Wybierając pojemniki cateringowe, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich aspekty praktyczne czy funkcjonalność, ale również na estetykę. Co więcej, możliwe jest również stworzenie firmowych pojemników, z nadrukiem logo czy nazwy restauracji, które poza serwowaniem jedzenia, pomogą również w promocji lokalu gastronomicznego.

Dobrze dobrane pojemniki cateringowe mają wpływ na wizerunek lokalu, a także na zadowolenie klientów. Nie warto więc szukać oszczędności i wybierać tanich, kiepskiej jakości pojemników. Będą bowiem kojarzyły się z równie kiepskim jedzeniem.

Jakie korzyści może przynieść ozonowanie krwi?

Previous article

Czym są i kiedy stosuje się nakrętki pazurkowe?

Next article

You may also like