Wiosenne drinki

Burbon zyskuje w ostatnim czasie na popularności w Polsce, szczególnie wśród koneserów whiskey. Słodkawy, bo produkowany z ponad 51% kukurydzy alkohol, świetnie komponuje się w orzeźwiających lub słodkich drinkach. Z pewnością dowiesz się tego na kursie barmańskim. Niezależnie jednak czy chcesz zostać profesjonalnym barmanem, czy tylko zabłysnąć w towarzystwie przyjaciół, sprawdź nasze propozycje na podanie drinków, zawierających ten szlachetny trunek.

Musująca róża Julep

Na początek odrobina wiedzy z zakresu szkolenia barmańskiego. Julep to drink, który jest koktajlem o różnej liczbie składników, którego charakteryzuje dodatek świeżej mięty, specjalnie rozdrobnionej, wymieszanej z cukrem i dodanej do kostek lodu.

Drink Sparkling Rose Julep zdobył swoją sławę w Stanach Zjednoczonych, podczas sławnych wyścigów konnych. Był sprzedawany w pamiątkowym szkle w trakcie Derby Day 1938 roku w miejscowości Churchill Downs.

Klasyczny miętowy Julep świetnie nadaje się do mieszania z różnymi alkoholami. W tej wersji łączy Bourbon Four Roses z ciemnym rumem, dwoma rodzajami bitterów, wody różanej i likieru.

Składniki

1,5 miarki burbona

1/2 miarki ciemnego rumu

1/2 miarki likieru brzoskwiniowego

1/2 miarki syropu miętowego

4 krople wody różanej

Gałązki mięty i płatki róż do dekoracji (opcjonalnie)

Brzoskwiniowy poncz

Kolejny pomysł na drinka łączy ze sobą tęsknotę za słodyczą typowo letnich owoców – jakimi są brzoskwinie, z wytrawnością burbona. Cytryna zapewnia idealne wyważenie słodkości i orzeźwienia w napoju. Można użyć marynowanych owoców z puszki i cieszyć się smakiem letniego drinka już w czasie wiosennych spotkań, a wykończenie napoju mielonym pieprzem to dodatek, którego nie powstydziłby się nawet ktoś, kto ukończył kurs barmański!

Składniki

1,5 miarki burbona

1 miarka soku ananasowego

1 miarka soku z cytryny

1 brzoskwinia pokrojona na 8 plasterków

czarny pieprz do dekoracji

Przygotować kostki brzoskwiniowego lodu, dodając 1 pokrojoną brzoskwinię do każdej wnęki tacy na kostki lodu. Napełnić wodą i umieścić w zamrażarce. Gdy kostki lodu są twarde, rozgnieść dwa plasterki brzoskwini w dolnej części shakera. Dodać burbon, sok z cytryny i lód. Wstrząsnąć, wymieszać i schłodzić. Umieścić jedną kostkę lodu brzoskwiniowego w szklance i odcedzić do niej zawartość shakera. Wykończyć miarką soku ananasowego i szczyptą świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Shake Burbon oreo

Wersja dla dorosłych ulubionego napoju z dzieciństwa. Ten orzeźwiający koktajl mleczny z ciasteczkami i śmietaną to idealny napój na ochłodę w gorące wiosenne popołudnie!

Składniki

1,5 miarki burbona

4 gałki lodów waniliowych (uwaga: dodaj więcej lodów, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka lub więcej mleka, jeśli jest zbyt gęsta)

1/4 szklanki mleka

4 ciasteczka oreo

W blenderze zmiksuj lody waniliowe, Oreo, mleko i ulubiony dębowy burbon. Wlej do wybranej szklanki i udekoruj pokruszonymi ciastkami.

Wymienione powyżej mieszanki, to jedynie propozycje na użycie burbona w napojach podawanych wiosną. Mogą opierać się na słodyczy owoców, które pozostały nam zamarynowane po zimie, świeżości dojrzewających owoców czy dodatków, które posiadamy w domu. Jak widać, aby zadowolić przyjaciół pomysłowym napojem z tym alkoholem, wystarczy nuta kreatywności, a drinki, które można poznać podczas szkolenia barmańskiegozadowolą podniebienia zaproszonych gości.

Odwyk od komputera dla dzieci i młodzieży – czego się spodziewać?

Previous article

Jak transportować materiały sypkie?

Next article

You may also like