Burbon zyskuje w ostatnim czasie na popularności w Polsce, szczególnie wśród koneserów whiskey. Słodkawy, bo produkowany z ponad 51% kukurydzy alkohol, świetnie komponuje się w orzeźwiających lub słodkich drinkach. Z pewnością dowiesz się tego na kursie barmańskim. Niezależnie jednak czy chcesz zostać profesjonalnym barmanem, czy tylko zabłysnąć w towarzystwie przyjaciół, sprawdź nasze propozycje na podanie drinków, zawierających ten szlachetny trunek.
Musująca róża Julep
Na początek odrobina wiedzy z zakresu szkolenia barmańskiego. Julep to drink, który jest koktajlem o różnej liczbie składników, którego charakteryzuje dodatek świeżej mięty, specjalnie rozdrobnionej, wymieszanej z cukrem i dodanej do kostek lodu.
Drink Sparkling Rose Julep zdobył swoją sławę w Stanach Zjednoczonych, podczas sławnych wyścigów konnych. Był sprzedawany w pamiątkowym szkle w trakcie Derby Day 1938 roku w miejscowości Churchill Downs.
Klasyczny miętowy Julep świetnie nadaje się do mieszania z różnymi alkoholami. W tej wersji łączy Bourbon Four Roses z ciemnym rumem, dwoma rodzajami bitterów, wody różanej i likieru.
Składniki
1,5 miarki burbona
1/2 miarki ciemnego rumu
1/2 miarki likieru brzoskwiniowego
1/2 miarki syropu miętowego
4 krople wody różanej
Gałązki mięty i płatki róż do dekoracji (opcjonalnie)
Brzoskwiniowy poncz
Kolejny pomysł na drinka łączy ze sobą tęsknotę za słodyczą typowo letnich owoców – jakimi są brzoskwinie, z wytrawnością burbona. Cytryna zapewnia idealne wyważenie słodkości i orzeźwienia w napoju. Można użyć marynowanych owoców z puszki i cieszyć się smakiem letniego drinka już w czasie wiosennych spotkań, a wykończenie napoju mielonym pieprzem to dodatek, którego nie powstydziłby się nawet ktoś, kto ukończył kurs barmański!
Składniki
1,5 miarki burbona
1 miarka soku ananasowego
1 miarka soku z cytryny
1 brzoskwinia pokrojona na 8 plasterków
czarny pieprz do dekoracji
Przygotować kostki brzoskwiniowego lodu, dodając 1 pokrojoną brzoskwinię do każdej wnęki tacy na kostki lodu. Napełnić wodą i umieścić w zamrażarce. Gdy kostki lodu są twarde, rozgnieść dwa plasterki brzoskwini w dolnej części shakera. Dodać burbon, sok z cytryny i lód. Wstrząsnąć, wymieszać i schłodzić. Umieścić jedną kostkę lodu brzoskwiniowego w szklance i odcedzić do niej zawartość shakera. Wykończyć miarką soku ananasowego i szczyptą świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Shake Burbon oreo
Wersja dla dorosłych ulubionego napoju z dzieciństwa. Ten orzeźwiający koktajl mleczny z ciasteczkami i śmietaną to idealny napój na ochłodę w gorące wiosenne popołudnie!
Składniki
1,5 miarki burbona
4 gałki lodów waniliowych (uwaga: dodaj więcej lodów, jeśli mieszanka jest zbyt rzadka lub więcej mleka, jeśli jest zbyt gęsta)
1/4 szklanki mleka
4 ciasteczka oreo
W blenderze zmiksuj lody waniliowe, Oreo, mleko i ulubiony dębowy burbon. Wlej do wybranej szklanki i udekoruj pokruszonymi ciastkami.
Wymienione powyżej mieszanki, to jedynie propozycje na użycie burbona w napojach podawanych wiosną. Mogą opierać się na słodyczy owoców, które pozostały nam zamarynowane po zimie, świeżości dojrzewających owoców czy dodatków, które posiadamy w domu. Jak widać, aby zadowolić przyjaciół pomysłowym napojem z tym alkoholem, wystarczy nuta kreatywności, a drinki, które można poznać podczas szkolenia barmańskiego, zadowolą podniebienia zaproszonych gości.